unhelvasi.gen.tr
Un Helvası

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Sütlü Un Helvası

Sütlü un helvası; özellikle yemeklerden sonra ikram etmek üzere sık sık tercih edilen, Türkiye'nin dört bir yanında epey bilinen vazgeçilmez tatlı tariflerinden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebepleri; sütlü un helvası için çok az malzeme gerekmesi, gereken malzemelerin de çok kolay bulunur cinsten olması ve tarifin adımlarının da bir o kadar basit olmasıdır. Bu sebeplerden dolayı; sütlü un helvası, her bilgi seviyesindeki ve her tarzdaki insanın rahatça pişirebileceği bir tariftir. Yazının devamında da bu basit ve lezzetli sütlü un helvasının adım adım tarifinden ve sütlü un helvası için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.

Sütlü un helvası için gerekli malzemeler:
  • 2 çay bardağı un
  • 2 çay bardağı süt
  • 1-1,5 çay bardağı şeker
  • 100-125 gram margarin
Sütlü un helvası tarifinin hazırlanışı:
  • Sütlü un helvası tarifi için malzemeler üzerinde yapılması gereken herhangi bir soyma, yıkama vb. gibi ön hazırlık işlemi yoktur. Sadece malzemelerin kullanılacağı aşamalara göre gruplara ayrılması kolaylık sağlayacaktır. Bunun için şeker ve süt ayrı bir grup, margarin ve un ise ayrı bir grup olarak ayrılabilir.
  • Malzemeler temin edildikten ve yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra sütlü un helvası tarifine başlanabilir. Tarifin genel hatlarıyla normal helva tariflerinden hiçbir farkı yoktur. İlk olarak şeker-süt karışımını hazırlamak için uygun bir kap alınır ve 2 çay bardağı süt ile 1-1,5 çay bardağı şeker bu kaba dökülerek karıştırılır. İyice karıştırılarak şekerin tamamen erimesi ve sütün içinde dağılması sağlanmalıdır. Şekerin dipte çökelti oluşturması sonraki aşamalarda sütlü un helvası tarifi için sıkıntı yaratacaktır. Ayrıca süt de kesinlikle soğuk olmalıdır. Sıcak sütle bu karışım kesinlikle hazırlanmamalıdır.
  • Süt-şeker karışımı yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra margarin ve un karışımının hazırlanmasına gelmiştir. Bu; süt-şeker karışımına oranla biraz daha uzun ve zahmetli bir işlemdir. İlk olarak kızartma yapmaya uygun bir tava vb. kap seçilmelidir. Sonrasında bu kaba hazırlanmış olan margarin konur ve ocak açılarak margarinin erimesi sağlanır.
    Sütlü Un Helvası

    . Margarin kabın tabanına iyice dağılıp yeterince eridikten sonra da hazırlanmış olan 2 çay bardağı unun tamamı tavaya dökülür ve kızartmaya başlanır. Bu aşamada kızartma için yeterli süre geçip geçmemesinin ölçüsü; unun renginin değişmesi olacaktır. Kızarmaya başlayan unların rengi koyulaşacak ve sulanacak; tavanın yüzeyinde erimiş margarin haricinde de sıvı görülecektir. Tüm un tanelerinin renginin değişmesine dikkat edilmelidir. Unun bir kısmının ham kalarak işlemlere devam edilmesi; sütlü un helvasının tadını bozacaktır.
  • Un-margarin karışımı da yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sütlü un helvası tarifinde sıra; hazırlanan bu karışımların birleştirilmesine gelmiştir. Yani tarifin sonuna doğru yaklaşılmaktadır. Tavada yeterli bir süre kızartılmış olan margarin-un karışımına ilk aşamada hazırlanmış olan süt-şeker karışımı da dökülür ve hep birlikte pişmeleri sağlanır. Bu aşamada ocağın kısık ateşte olması pişme sırasında malzemelerin daha iyi özleşmesini sağlayacağı için faydalı olacaktır. Ayrıca pişme sırasında karışımın sürekli karıştırılmasında da yarar vardır. Hazırlanan tüm malzemeler bu şekilde pişirilirken zamanın ölçüsü de; karışımın kıvamı olacaktır. Yani; yeterince pişmiş olan bir karışımın kaşığa yapışmaması ve biraz katı kıvamda olması gereklidir. Sütlü un helvası bu kıvama geldiği anda pişirme işlemine son verilebilir ve sütlü un helvası ocaktan alınır.
  • Artık sütlü un helvası için gerekli kaba kısım hazırlanmıştır. Geriye sadece karışımın düzgün parçalara ayrılarak şekil verilmesi ve servise uygun hale getirilmesi kalmıştır. Bu işlem kesinlikle pişirme işleminden hemen sonra; yani sütlü un helvasını fazla soğutmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde sütü un helvası; şekil verebilme özelliğini kaybedecek ve pişirildiği gibi kalacaktır. Bütün bu püf noktaları dikkate aldıktan sonra, şekil vermek için kullanılan malzemenin bir önemi yoktur. Elle kaşıkla, kurabiye kalıbıyla, vb. akla gelebilecek her yöntemle sütlü un helvasına şekil verilebilir.
  • Şekil verilip yeterince soğuması beklendikten sonra sütlü un helvası tabaklara konur ve servis edilir.
  • Sütlü un helvası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 12.06.2014 13:38:06

Sütlü Un Helvası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sütlü Un Helvası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çikolatalı Un Helvası

Çikolatalı Un Helvası, kültürümüzün en eski yemeklerinden olan un helvası, hem lezzeti hem de kolay yapımı ile oldukça ilgi çekmektedir. Özellikle hazırlıksız yakalandığınız misafirlere karşı hazırlayabileceğiniz en kolay tatlılar...

Rüyada Un Helvası Yemek

Rüyada Un Helvası Yemek, Hayırlı olduğu kadar rüyayı gören kişi açısından güzel gelişmelerin yakınlaştığına da alamet etmektedir. Evli hanımlar için yakın zamanda gebe olduklarını öğreneceklerine ve bekarlar için de çok hayırlı bi...

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un Helvası Nasıl Yapılır, helva hem lezzetli hem de besleyici bir besin olan un helvası asırlardır Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak sevinç ve üzüntülerin paylaşıldığı bir t...

Sıvı Yağlı Un Helvası

Sıvı Yağlı Un Helvası, özellikle hem çok kolay hem de oldukça çabuk hazırlanan tatlılardan birisidir. Sıvı yağlı un helvası Anadolu bölgesinde en sık olarak yapılan tatlıdır. Sıvı yağ ile hazırlanan un helvasını önceden hazırladık...

Peynirli Un Helvası

Peynirli Un Helvası İçin Malzemeler3 su bardağı unYarım su bardağı ceviz250 gram margarin1.5 su bardağı toz şeker1.5 su bardağı süt1.5 su bardağı su250 gram kedi dili peyniriPeynirli Un Helvası YapımıTeflon bir tencereye 2...

Limonlu Un Helvası

Limonlu un helvası, Anadolu da hemen her evde gerek normal zamanlarda gerekse düğün, cenaze gibi önemli günlerde ikram edilen tarihi çok eskilere dayanan geleneksel bir Türk mutfağı tatlısıdır. Türk olup da un helvasını bilmeyen v...

Mısır Unu Helvası

Mısır unu helvası, türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan un helvasını mısır unu ile yapmayı hiç denediniz mi? Daha  önceki çeşitlerden farklı olarak Karadenizlilerin vazgeçilmez mısır unu ile yapacağımız tatlı tarifi Mı...

Sütlü Cevizli Un Helvası

Sütlü cevizli un helvası, Bu tatlı herkesin beğeneceği tatlı tariflerinden bir tanesidir. Helva, bildiğiniz gibi köfte ve balık  yemekleriyle birlikte oldukça uyum sağlayan bir tatlıdır. Vereceğimiz Bu tarifimiz sütle hazırlandığı...

Kahveli Un Helvası

Kahveli un helvası, Kahveli un helvası helva çeşitleri arasında oldukça sevilen ve beğenilen bir çeşittir. Kahveli un helvası genellikle kahve tadı sevenlerin gözdesi haline gelmiştir. Ağır bir tada sahip değildir. Aksine hafif bi...

Pratik Un Helvası

Pratik Un Helvası, yapılışı oldukça basit olan pratik un helvası özellikle tadı ile mükemmel bir lezzet barındırmaktadır. Genellikle diğer hazırlanan tatlılara göre oldukça zahmetsiz olarak yapılan pratik un helvası o maharetli gü...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Un Helvası, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017